טיפול באמנות הוא שיטת טיפול העושה שימוש בהבעה יצירתית ובתהליך יצירת האמנות כאמצעי לריפוי ולשיפור הרווחה הנפשית והרגשית. זהו כלי רב עוצמה שיכול לעזור לאנשים להתמודד עם מגוון רחב של בעיות, כולל חרדה, דיכאון, טראומה ומתח.
במאמר זה אעשה מאמץ להסביר מה זה טיפול באומנות או מה זה תרפיה באומנות (היינו הך) בצורה שכל אחד יכול להבין. וכמובן – אם יש שאלות תמיד אפשר לפנות אליי בווטסאפ אשמח לענות לכל שאלה! 🙂
אז מה זה טיפול באומנות?
טיפול באמנות הוא סוג של פסיכותרפיה, בארץ שלנו התחום נקרא "טיפול בהבעה ויצירה" שיטה זו כוללת שימוש בביטוי אמנותי כדרך לחקור ולעבד מחשבות, תחושות ורגשות.
טיפול זה יכול לסייע במגוון בעיות שאנו נתקלים בהם, ממשבר אישי היכול להיות קשור לעבודה, זוגיות, משפחה, ואף בבריאות הנפש, במשבר הכולל חרדה, דיכאון, טראומה ומתח.
הוא יכול להיות מועיל גם לאלה המתמודדים עם אתגרים פיזיים או התפתחותיים, כמו גם לאנשים המחפשים צמיחה אישית וגילוי עצמי.
טיפול באמנות מובל בדרך כלל על ידי מטפלת באומנות המוסמכת בטיפול באמנות. המטפלת יודעת ליצור סביבה בטוחה ותומכת עבור הפרט לעסוק בתהליך היצירה ולחלוק את עבודתו עם המטפלת ו/או קבוצה.
היתרונות של טיפול באמנות
ישנם יתרונות רבים לטיפול באמנות, כולל:
מתן מרווח רגשי לפלט רגשי לא מילולי: טיפול באמנות מאפשר לאנשים לבטא את עצמם בצורה שמילים לא יכולות. זה יכול להיות מועיל לאנשים הנמצאים במשבר ומתקשים לשוחח עליו ובמיוחד עבור בני אדם שהם סגורים יותר ומתקשים לבטא את המחשבות והרגשות שלהם.
קידום מודעות עצמית: יצירת אמנות יכולה לעזור לאנשים לקבל תובנות לגבי המחשבות שלהם, הרגשות שלהם או על דרכי ההתנהגות שלהם. מודעות עצמית זו יכולה להוביל להגברת החיבור עם הדימוי העצמי, להגדלת ההערכה העצמית והקבלה העצמית.
הפחתת מתח וחרדה: מעורבות בתהליך יצירתי מרגיעה ואפילו מדיטטיבית (לדוגמה, אנשים המציירים במהלך שיעור/פגישה כדי להירגע), היא עוזרת לאנשים להתמקד ברגע הנוכחי ולהרפות מהדאגות שלהם. גם אם רק באותו הרגע.
מי יכול להפיק תועלת מתרפיה באומנות?
טיפול באומנות מתאים לאנשים בכל הגילאים ובכל היכולות. אם כי לרוב זה הורים החוקרים ושואלים מה זה טיפול באומנות כדי לסייע לילד שלהם. אבל כמובן שהטיפול יכול להיות מועיל במיוחד עבור:
ילדים ומתבגרים: טיפול באמנות יכול להיות דרך מצוינת לילדים ובני נוער לבטא את עצמם ולהתמודד עם רגשות ומצבים קשים. זה גם יכול לעזור עם בעיות התפתחותיות ולשפר מיומנויות חברתיות. בארץ טיפול באומנות לילדים הוא טיפול מוערך במיוחד על ידי מורים, גננות ואנשי מקצוע נוספים, ועם המטפלת הנכונה התוצאות מגיעות מהר למדיי.
מבוגרים: טיפול באמנות יכול להיות כלי רב עוצמה עבור מבוגרים המתמודדים עם אתגרים בחייהם, כגון בעיות במערכות יחסים או שינויים בקריירה, או מבוגרים המתמודדים עם בעיות נפשיות, כגון חרדה ודיכאון.
קשישים: טיפול באמנות יכול להיות דרך מצוינת עבור קשישים להישאר מעורבים ומחוברים עם אחרים, כמו גם כאמצעי להתמודדות עם אתגרים הקשורים לגיל, כגון פרישה, התדרדרות מוטורית או אובדן של יקיריהם, מעגלי יצירה שיתופיים יכולים ליצור גם מרחב בטוח ליצירת קשרים חברתיים חדשים, דבר שלא פשוט כלל בגיל זה.
אנשים עם אתגרים פיזיים או התפתחותיים: טיפול באמנות יכול להיות כלי מועיל לאנשים עם אתגרים כאלה כיוון שהוא מאפשר להם לבטא את עצמם ולהתחבר לאחרים בצורה לא מילולית ובכך "לדלג" על כל האתגרים שהם לא מצליחים להתמודד איתם בזמנים אחרים.
תפקידה של מטפלת באומנות
תפקידה של מטפלת באמנות הוא להקל על התהליך הטיפולי תוך שימוש באמנות והבעה יצירתית כאמצעי לריפוי ושיפור רווחה נפשית ורגשית.
מטפלים באומנות הם אנשי מקצוע בעלי הכשרה בטיפול באמנות, תפקידם הוא ליצור סביבה בטוחה ותומכת עבור המטופלים שיסייע להם לעסוק בתהליך היצירתי ולחלוק את עבודתם עם המטפל ו/או עם קבוצת הטיפול באמנות.
תפקידה של המטפלת הוא לעזור לאנשים לחקור ולעבד את המחשבות, התחושות והרגשות שלהם בעזרת התהליך היצירתי.
הם עשויים להשתמש במגוון טכניקות וגישות, שנפרט בהמשך בהתאם לצרכים ולמטרות של הפרט.
תפקידה של המטפלת באמנות הוא לא לשפוט את האיכות או את רמת האסתטיקה של יצירת האמנות, אלא להתמקד במשמעות ובסמליות שמאחורי היצירה.
המטפלת עשויה לשאול שאלות ולספק משוב תוך כדי כדי לעזור לאדם לקבל תובנה לגבי המחשבות, הרגשות או דרכי ההתנהגות שלו.
תפקידה של המטפלת הוא לספק תמיכה והכוונה כדי לעזור לאנשים להתמודד בהצלחה עם מגוון רחב של בעיות, לרבות חרדה, דיכאון, טראומה, מתח ואתגרים אישיים.
סוגי תרפיה באומנות
ישנן גישות רבות ושונות לטיפול באמנות, כולל:
- פסיכואנליטית: גישה זו מתמקדת במחשבות וברגשות הלא מודעים המובעים באמצעות האמנות.
- יונגיאנית: גישה זו מתמקדת בסימבוליות של כל דבר העולה בטיפול, הגישה מחוברת לסיפורי המיתולוגיות השונות, לאגדות עם, למדרשי אגדה, לחלומות אישיים שפרשנות עליהם מביאה לחיבור עמוק ומחזק אל הלא מודע ומסריו החסויים. זו הגישה המחוברת באופן הטוב ביותר לתחומי היצירה בנפש שלנו.
- קוגניטיבי התנהגותי: גישה זו מתמקדת בקשר בין מחשבות, רגשות והתנהגויות וכיצד ניתן לשנותם באמצעות תהליך היצירה.
- הומניסטי: גישה זו מתמקדת בחוויות הייחודיות של הפרט ובחקירה עצמית באמצעות האמנות.
- קיומי: גישה זו מתמקדת בחיפוש של הפרט אחר משמעות ותכלית בחיים באמצעות האמנות.
שאלות ותשובות נפוצות
טיפול באמנות הוא צורת טיפול המשתמשת בהבעה ויצירה כאמצעי לשיפור הרווחה הנפשית והרגשית.
טיפול באמנות יכול להועיל גם במקרים של לחץ וחרדה שאינם בהכרח מתבטאים במחלה נפשית, כמו גם לאלה המחפשים צמיחה אישית וגילוי עצמי או המתמודדים עם אתגרים אישיים.
טיפול באומנות מתאים לאנשים בכל הגילאים והיכולות, כולל ילדים, מתבגרים, מבוגרים, קשישים ואנשים עם אתגרים פיזיים או התפתחותיים.
מטפלת באמנות היא אשת מקצוע מיומנת שעוזרת לאנשים לחקור ולעבד את מחשבות ורגשות והם יוצרים סביבה בטוחה ותומכת עבור יחידים לעסוק בתהליך היצירתי ולחלוק את עבודתם עם המטפל ו/או קבוצה.
אז מה למדנו? מה זה טיפול באומנות?
לסיכום, טיפול באומנות הוא צורת טיפול ייחודית שיכולה לעזור לאנשים בכל הגילאים לשפר את רווחתם הנפשית והרגשית.
הוא מספק פלט לא מילולי ולא ישיר לרגשות ולביטוי עצמי, הוא מקדם מודעות עצמית, מפחית מתח וחרדה, משפר מיומנויות תקשורת ומשפר כישורי פתרון בעיות.
בין אם אתם או הילד שלכם מתמודדים עם בעיות נפשיות, אתגרים אישיים, פיזיים או התפתחותיים, טיפול באמנות יכול לספק סביבה תומכת וטיפולית שתעזור להחלמה ולצמיחה.
אם אתם מעוניינים להתנסות בטיפול באומנות, חשוב למצוא מטפלת באומנות מוסמכת אבל יותר מכך – מנוסה שתוכל להדריך אתכם ולסייע לכם בתהליך.
אני מזמינה אתכם לקרוא גם את המאמר של הארגון הבינלאומי לטיפול באמנות, על מה זה טיפול באמנות ועל הגדרות ארגונים שונים ל"טיפול בהבעה ויצירה", כאן.
מי אני
שמי מירה זהבי פלג, ואני התחלתי את דרכי כמטפלת באומנות לפני כ-עשרים שנה. לאורך השנים ובעזרת טיפול באומנות אני ומטופליי חווים הצלחות רבות בטיפול במשברים איישים, בסיוע לילדים החווים קשיים רגשיים, הסתגלותיים והתפתחותיים בגן ובבתי הספר, ובטיפול בחרדה,דכאונות, טראומות ומתחים.
עבדתי בעמותות, בבית החולים שיבא, וכרגע מבין צוות המקימים את מיט"ב – המרכז לבריאות הנפש בשומרון.
אשמח לייעץ טלפונית או בווטסאפ ללא עלות, או להזמין אתכם לפגישת כימיה ראשונית בעלות מסובסדת על מנת להבין אם טיפול באומנות הוא הדרך הנכונה בשבילכם או עבור ילדיכם.
מקווה שעזרתי לכם להבין מה זה טיפול באומנות ואיך הוא יכול לסייע.
באהבה, מירה🌸
כתיבת תגובה